Over mij

Bouwen leer je alleen in de basis uit een boekje, maar écht bouwen, dat leer je pas in de praktijk !

Dus heb ik – na afronding van de MTS-Bouwkunde – achtereenvolgens ervaring opgedaan op een klein architectenbureau voor burgerwerk (alle werkzaamheden), een groter tekenbureau dat met name Horeca-projecten uitwerkte (bouwkundig- & interieur-tekenwerk), in de Technische Dienst van een algemeen ziekenhuis (onderhoud) en bij een middelgroot bouwbedrijf (interim-projectleider), alvorens in 1988 zelfstandig verder te gaan.

Sinds 1988 heb ik – naast ontwerp- en tekenwerk – zo’n 12.000 woningkopers en hun makelaars mogen adviseren bij zowel aankoop als verkoop.
Daardoor heb ik een bovengemiddeld inzicht gekregen in hoe materialen en constructies zich door de tijd heen gedragen, maar ook hoe gebruikers met hun gebouwen omgaan en wat ze er van verwachten.

Om ook de derde “bouw-discipline” beter te leren kennen, ben ik 5 jaar als part-time inspecteur Bouw- & Woningtoezicht werkzaam geweest, wat niet alleen inzicht geeft in de publiekrechtelijke kant van het bouwen, maar ook in de manier waarop de locale politiek met bouwen en alles wat daaromheen hangt om gaat.

Tot slot heb ik als doe-het-zelver alle gangbare bouw- en installatietechnieken zelf uitgeprobeerd; niet alleen omdat dat leuk is om te doen, maar vooral ook omdat die ervaring leidt tot betere keuzes bij advies en ontwerp en het communiceren met de uitvoerende vaklieden op de bouw vergemakkelijkt.
Daarnaast kijk ik graag over de schutting, om te zien hoe men in andere vakgebieden en andere culturen oplossingen vindt voor de uitdagingen van elke dag en wat ik daarvan in mijn eigen praktijk kan gebruiken.  

Kortom : mijn specialisme is “generalisme” !

Robert ’t Jong
designs – ideas – solutions