Nieuw Energielabel is Te Duur…

Vanochtend breed uitgemeten in het NOS Nieuws :
Vereniging Eigen Huis vindt het nieuwe energielabel minder fraudegevoelig, maar veel te duur.

En ze hebben nog groot gelijk ook; tot € 200 – of misschien zelfs nog meer – voor een stukje gekleurd papier is belachelijk veel geld !
Eigenlijk is de € 7,50 die je nu nog betaalt voor een online label al te duur, maar vooruit, 3 biertjes minder na de voetbal, dat trekken we nog wel.

Vereniging Eigen Huis verkondigt overigens een mening die door heel veel mensen wordt gedeeld.
Zoals de mensen die met het grootste gemak duizenden Euro’s neerleggen voor de jaarlijkse vacantie, maar steen en been klagen over de € 40 die een paspoort moet kosten…
Of zoals die klant, die mij laatst vroeg om offerte voor het beoordelen van de villa die hij voor € 2.400.000 (nee, geen typo !) wilde kopen, mij zonder blikken of blozen wist te vertellen dat de € 550 incl. BTW die ik daar voor vroeg vėėl te veel was en vervolgens € 800 stuk sloeg aan een fles wijn…

Wat gebeurt hier ?

Dat paspoort, nou ja, daar kunnen we het nut nog wel van inzien, dus vooruit…

En een bouwkundige beoordeling van een huis dat je wilt kopen… tja, Vereniging Eigen Huis én de overheid én zelfs ook Ome Jaap zeggen dat het belangrijk is, dus daar zal wel een kern van waarheid in zitten… maar moet dat nou echt honderden Euro’s kosten ?

Maar dat label… wat heb je daar nou aan !? 
Als de overheid zo nodig wil dat ik een label hebt voor mijn huis, kunnen ze dat toch ook gewoon gratis verstrekken ?

Laten we er niet omheen draaien :
wij willen gewoon niet betalen voor iets dat we eigenlijk niet willen hebben !

En is dat nieuwe label nu echt zo duur ?

Tja, als je het louter ziet als een stukje gekleurd papier wel ja.
Maar als het ontbreken ervan betekent dat je je huis niet kunt verkopen of verhuren, dan wordt het al snel een ander verhaal; dan heeft het ineens zin om er een paar centen aan te besteden.

Ergo : als wij ergens plezier, nut of voordeel in zien, zijn wij wél bereid de beurs te trekken !

Eerlijk toegegeven : ik heb ook zelf niet eens de moeite genomen om het van overheidswege verstrekte “voorlopige” label van mijn huis te upgraden naar een definitieve versie.
Niet eens zozeer vanwege die € 7,50, maar veeleer omdat ik de werkwijze om dat label te upgraden inferieur acht en ik me kapot ergerde aan opnieuw een volstrekt gebruiksONvriendelijke overheids website, waardoor het gewoon veel te veel tijd kostte.

TIJD…

Bij de opleiding tot BENG Expert Bestaande Bouw, die ik net voor Kerstmis heb mogen afronden, is mij één ding heel duidelijk bevestigd :
Dat nieuwe label maken kost relatief veel tijd !

Om zo’n label te kunnen maken, moet een inspecteur – die eerst een dure en pittige opleiding heeft moeten volgen – het pand bezoeken, om zo veel mogelijk details te weten te komen – ook van zaken zoals isolatie, die vaak niet zo maar te zien zijn – en daar is hij/zij zo maar een paar uurtjes zoet mee.
Knappe jongen/meid die er meer dan twee op een dag kan maken.

Er moet een gedetailleerd – en niet bepaald gebruiksvriendelijk – opname formulier worden ingevuld, om uiteindelijk de software het label te kunnen laten bepalen; en na afmelding blijft die labelaar uiteraard wél verantwoordelijk voor de juistheid er van, zonder ook maar enige grip te hebben op wat de eigenaar vervolgens met die woning doet…

Het was mij al vrij snel duidelijk : zelfs voor € 400 kom ik niet van mijn bureaustoel om een label te maken en dat risico te nemen !

En nee, ook al is dat nieuwe label veel beter dan het oude, zolang ik geen direct voordeel zie van het hebben van zo’n ding, heb ik er zelf ook geen geld voor over om het door een ander te laten maken.

Het Oude Label Werkt dus Niet, het Nieuwe Label Wel ?

Tja, dát is de grote vraag… alles draait om communicatie en nee, dat is niet des overheids sterkste kant.

Als je wilt dat mensen hun zuur verdiende geld gaan inzetten voor het verduurzamen van hun huis, dan moet je niet gaan roepen dat het “beter is voor het milieu” of dat “je huis er uiteindelijk meer waard van wordt”, want dat is voor de meeste mensen nog steeds de ver van mijn bed show.

Je hebt als overheid dus twee mogelijkheden :
1.
Good Old Fear Mongering – maak de mensen bang… werkt toch ook prima bij een pandemie ?
2.
Of zorg er voor dat de mensen er Direct Voordeel van gaan ervaren !

Maak je geen illusies : slechts een beperkt percentage van de bevolking is zo idealistisch dat ze hun geld eerst in de verduurzaming van hun huis steken.
Voor de overgrote meerderheid van ons geldt dat – zolang het kopen van een nieuwe keuken méér bevrediging schenkt dan het isoleren van je huis – die keuken het altijd gaat winnen, zelfs al kan die oude keuken best nog vele jaren mee en zou je energierekening een stuk lager kunnen zijn.

De Moraal…

Als BENG Expert Bestaande Bouw ben ik inmiddels in staat om de voordelen van het verduurzamen van je woning inzichtelijk te maken en als de cijfers maar overtuigend genoeg zijn, is de rest kinderspel.
En in het kader van zo’n investering zouden de kosten voor advies en label slechts een druppel in de emmer mogen zijn, die kost gaat voor de baat uit.

Maar het moet wél realistisch blijven natuurlijk.
Maatwerk is onontkoombaar, omdat de terugverdientijd van ingrepen – liefst royaal – binnen de gebruikshorizon van de huiseigenaar moet liggen, anders doet-ie-het-toch-maar-liever-niet…

Pas als de markt zó ver is dat een huis met een A++ label écht veel meer oplevert of makkelijker verkoopt dan een huis met een G label, pas dan wordt investeren over de gebruikshorizon heen interessant, eerder niet !

En zo ver zijn we nog niet… nog lange niet !

Aan ons dus de schone taak om onze klanten te overtuigen en

aan de overheid én Vereniging Eigen Huis de schone taak om zodanig te communiceren, dat “het volk” zelf om een label gaat vrágen, in plaats van het opgedrongen te krijgen…

Wie idealistisch genoeg is en/of nieuwsgierig genoeg is naar de mogelijkheden om zijn of haar pand te verduurzamen mag mij altijd bellen (of mailen), want het is en blijft een leuke uitdaging, vooral in Bestaande Bouw.
Een eerste intake gesprek is altijd vrijblijvend, eerst als ik echt aan het werk moet – en een goed advies maken is écht een flinke klus – pas dan komen er kosten… voor niks gaat de zon op, maar als je die zon goed wilt benutten, zijn de kosten voor een goed advies slechts een klein offer !
En daar krijg je dan ook nog zo’n mooi, duur, nieuw label bij…

Proost, maak er een goed 2021 van !